Børn og unge trives efter lette PPR-indsatser
Børn og unge vurderer selv, at de er mindre ensomme og oplever en højere livstilfredshed efter at have modtaget lettere behandling i PPR (Pædagogisk Psykologisk Rådgivning). Den positive udvikling kan dog ikke genfindes i deres fravær og trivsel i skolen. Det konkluderer Vive i en ny evaluering af lettere behandling i PPR.
Undersøgelsen viser overordnet gode erfaringer fra forsøget med at tilbyde lettere behandling i regi af PPR.
- Børnene trives bedre og føler sig mindre ensomme. Vi finder dog ikke den samme positive udvikling for børnene i skolen, siger Bente Bjørnholt, seniorforsker i Vive.
I gennemsnit har børn og unge, der har modtaget lettere behandling, 3,3 flere fraværsdage om året i forhold til en sammenlignelig gruppe. Resultatet heraf er dog forbundet med risici, da fraværsdagene kan overlappe med selve forløbet.
PPR-medarbejdere vurderer samlet set, at børn og unge er i mindre psykisk mistrivsel, efter de har modtaget lettere behandling, end før de har modtaget en indsats. I flere tilfælde vurderer de, at barnet/den unge efterfølgende trives.
Dertil kommer, at børn og unge, som har modtaget lettere behandling i PPR, i gennemsnit modtager færre ydelser fra læger og specialister efter den lettere behandling i PPR end en sammenlignelig gruppe af børn og unge.
PPR-medarbejderne vurderer derudover, at de har fået kontakt med børn, som de ikke tidligere har haft mulighed for at nå, og at de har kunnet tage fat på børnenes udfordringer tidligere, end de ellers har kunnet.
Flere af indsatserne inddrager familier i intensive forløb for både at fokusere på barnet selv og på det miljø, barnet færdes i. Derfor kan det kræve en del ressourcer for forældrene at deltage, hvilket er noget man skal være bevidst om i implementeringen, siger Bente Bjørnholt.
- Det kan betyde, at forældre med få ressourcer ikke har overskud til at deltage. Derfor kan det være vigtigt at fokusere på, hvordan familier med få ressourcer kan få mulighed for at deltage, siger hun.
Lettere behandling i PPR
Med satspuljemidlerne for sundhedsområdet blev der i 2019 afsat midler til forsøg med lettere behandling i regi af PPR til børn og unge, som ikke trives.
Lettere behandling retter sig mod børn og unge i alderen 6-18 år, som ikke trives, men (endnu) ikke har så store problemer, at det kræver en henvisning til psykiatrien. Lettere behandling består af kortere forløb, og kommunerne har arbejdet med 36 forskellige indsatser.
- 12 kommuner har fx implementeret Back2School, som har fokus på skolevægring
- 9 kommuner har implementeret Cool Kids, der fokuserer på angst og bygger på principper fra kognitiv terapi og adfærdsterapeutiske metoder.
- 8 kommuner har selv udviklet indsatser til projektet enten som eneste tilbud eller sammen med andre tilbud.
Omkring 1.900 børn og unge har modtaget lettere behandling i projektet.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.