dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat
Reform af førtidspension fik kun få udsatte unge i job
Statsminister Mette Frederiksen (S) stod i 2013, mens hun var beskæftigelsesminister, bag en reform af førtidspensionen. Den skulle få flere udsatte unge i job. En ny analyse fra Rockwool Fonden viser, at reformen kun fik begrænset effekt. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Reform af førtidspension fik kun få udsatte unge i job

En analyse viser, at en reform af førtidspensionen fra 2013 kun havde meget lille succes med at få unge i job.
22. MAJ 2024 6.45

Reformen af førtidspensionen fra 2013 fik modsat hensigten kun få udsatte unge i job. Det skriver Information på baggrund af en analyse fra Rockwool Fonden.

Reformen indebar, at personer under 40 år som udgangspunkt ikke skulle have førtidspension. I stedet skulle de udsatte unge tilbydes et ressourceforløb og en lavere månedlig ydelse. Formålet var at få flere af dem i job.

Men det lykkedes ikke, slår analysen fast. Der var ikke flere udsatte unge, der fik et normalt job, og kun få personer i målgruppen fik et fleksjob.

Årsagen til reformens begrænsede succes skal findes i de unges helbred. Det vurderer forskningsprofessor Anders Holm fra Rockwool Fonden. De fleste personer i målgruppen er nemlig "ekstremt syge", siger han til Information.

- Der er en lille gruppe, som det giver mening at forsøge at få tilbage på arbejdsmarkedet, men for størstedelen vil det være fuldstændigt umuligt, siger han.

Reformen blev indført i 2013 under Mette Frederiksen (S), der på det tidspunkt var beskæftigelsesminister.

Som konsekvens af reformen fik markant færre personer under 40 år tilkendt førtidspension i årene efter, skriver Information. Antallet faldt fra mellem 4.000 og 5.000 årligt til mellem 1.000 og 2.000.

Information har fremlagt analysen for Iben Nørup, der er lektor ved Aalborg Universitet. Hun undersøger blandt andet udsatte grupper på arbejdsmarkedet. Herunder effekten af forskellige tiltag på beskæftigelsesområdet.

Iben Nørup erklærer sig enig i vurderingen fra Anders Holm fra Rockwool Fonden.

- Den primære forklaring er, at der er tale om mennesker med alvorlige og permanente helbredsproblemer. Det gør, at deres arbejdsevne er ekstremt begrænset, hvis de overhovedet har nogen, lyder det fra hende.

Grundet deres helbred har de en stærkt begrænset arbejdsevne, mens nogle i målgruppen slet ikke har nogen arbejdsevne, siger Iben Nørup til Information.

/ritzau/mar

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.