KL's ældreformand:
"Reformen gør det mere populært at arbejde i ældresektoren"
Der kommer til at mangle 19.000 flere hænder i ældreplejen.
Det var elefanten i rummet, da KL's Social- og Sundhedspolitiske Forum torsdag formiddag blev skudt i gang i Aalborg med en indledende samtale mellem ældreminister Mette Kierkgaard (M) og Christina Krzyrosiak Hansen (S), formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg med ressortansvar for ældreområdet.
For selvom begge parter er enige om, at den offentliggjorte ældrereform ikke direkte adresserer, hvordan vi rekrutterer de manglende hænder, så var det alligevel et emne, der fandt plads i samtalen mellem de to politikere.
- Vi kommer ikke til at lykkes med en god ældrepleje, hvis vi ikke har de mange dygtige medarbejdere. Vi er derfor ikke færdige med at snakke om, hvordan vi får kvalificeret arbejdskraft, sagde Mette Kierkgaard.
Hun henviste efterfølgende til en ny rapport fra Vive, der har evalueret brugen af faste teams i ældreplejen. Den viser, at det er blevet nemmere at rekruttere medarbejdere, fordi de er gladere for at gå på arbejde.
Derfor er det essentielt, sagde hun, at der bliver skabt arbejdspladser, som man er stolt af at komme på. Og netop det mente KL's formand for ældreområdet, at reformen sætter ord på.
- Jeg tror, at reformen gør det mere populært at arbejde i ældresektoren. Den tillid, der bliver vist i den her reform, den kommer til at smitte af, så det bliver mere attraktivt at være i den her branche, sagde Christina Krzyrosiak Hansen, der generelt var meget tilfreds med den proces og samtale, de to parter har haft gennem udarbejdelsen af reformen.
Generelt var der ikke langt mellem de rosende ord og enigheden mellem ældreministeren og formanden om den nye ældrereform.
Også kigge på alternative løsninger
Ældreministeren satte flere gange fokus på, at hun i implementeringen af den nye reform vil "give plads".
- Give plads til medarbejderne. Det er noget, vi ikke er lykkedes særligt godt med indtil nu. Det er jo en dyb selvransagelse for os inde på Christiansborg, der har lavet mange af de styringsmekanismer og regler, der fastlåser ældreplejen, sagde hun.
- Så det problem har været grundessensen i ældrereformen. Sammen med det at møde den ældres behov.
Også KL's formand for ældreområdet mente, at ledelsesopgaven rundtomkring i kommunerne bliver anderledes efter reformen. Hun blev dog ved med at sætte fokus på det gab, der bliver mellem medarbejderressourser og mængden af borgere i fremtiden.
- Derfor skal vi se på alternative løsninger, når vi kigger på fremtidens ældrepleje, for der mangler hænder. Vi har allesammen et ansvar for hinanden, og derfor må vi godt forvente af hinanden, at vi passer på menneskerne omkring os, sagde hun.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.