Stadig flere unge får tildelt førtidspension
I løbet af de tre første kvartaler i år er der blevet tilkendt over 16.000 nye førtidspensioner. Det er den største stigning i antallet af førtidspensioner for samme periode i de seneste 20 år ifølge brancheorganisationen SMVdanmark. Det skriver Politiken søndag.
Samlet set er der i øjeblikket over 243.000 førtidspensionister mod knap 207.000 i 2018. Det er stik imod intentionen i den reform af førtidspensionen, der trådte i kraft i 2013, skriver avisen.
Samtidig viser tallene, at antallet af unge førtidspensionister fortsætter med at stige, selv om det var reformens målsætning, at unge under 40 år kun skulle tilkendes førtidspension i særlige tilfælde.
Direktør Jesper Beinov fra brancheorganisationen for små og mellemstore virksomheder, SMVdanmark, siger til Politiken, at reformen har slået fejl, og at kommunerne ikke har været i stand til at løfte opgaven.
- Kommunerne har ikke løftet deres opgave, og politikerne på Christiansborg har ikke holdt tilstrækkelig meget snor i reformen, så den er løbet af sporet, siger han.
Fra 2018 til 2022 er de samlede kommunale udgifter til førtidspensionister steget fra 24 til næsten 30 milliarder kroner, viser kommunernes egne tal.
Ifølge Politikens oplysninger vil KL om 14 dage præsentere et udspil til, hvordan førtidspensionsordningen kan komme til at fungere bedre.
Formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borger-serviceudvalg, borgmester i Odense Peter Rahbæk Juel (S), siger i et skriftligt svar, at der ikke er nogen "grund til at tro, at vi tildeler førtidspensioner til borgere, der stadig er i stand til at indgå på arbejdsmarkedet".
Samtidig siger han ifølge Politiken, at der især over for de unge er behov for at gøre indsatsen mere fleksibel. Han skriver, at det er ærgerligt at sætte unge på passiv forsørgelse, da det ofte er for resten af livet.
/ritzau/
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.