Placering af nyt udslusningsfængsel skaber røre i trekantområdet
Ikke alle er lige positive overfor potentielt at få et udslusningsfængsel i sin kommune. Frygten for bekymrede borgere, kriminelle og økonomiske konsekvenser får Koldings borgmester til at sige nej.
Kolding er en af de kommuner, som er en potentiel kandidat til et udslusningsfængsel, som Kriminalforsorgen skal placere et sted i trekantområdet.
- Når jeg snakker med kommunens borgere, så kan jeg høre, at de er utrygge ved tanken om, at de skal være naboer til dem, som bor på udslusningsfængslet. Dertil oplyser Danmarks Statistik, at 66 pct. af de her personer falder tilbage i kriminalitet efter to år. Så derfor forstår jeg godt at borgerne er utrygge, for dem fra udslusningsfængslet vil formentligt bosætte sig i kommunen efter endt afsoning, siger borgmester Knud Erik Langhoff (K).
Han peger samtidig på, at der er dårlig økonomi i det, for selvom kommunen bliver kompenseret for selve omkostningerne ved fængslet, så bliver de ikke kompenseret for de sociale- og arbejdsmarkedsindsatser, som efterfølgende potentielt skal tilbydes, hvis de tidligere kriminelle bosætter sig i kommunen.
De borgerlige partier V, DF og K er imod et udslusningsfængsel i kommune, imens S og SF er positive og R er "neutrale".
- Derfor er det et nej tak herfra, siger Knud Erik Langhoff.
Han mener, at Kolding ikke er blevet tilbudt ret mange "gode statslige arbejdspladser", fx uddannelsesinstitutioner, og kan derfor ikke mene, at det er kommunens ansvar at få denne type institution.
- Jeg ved jo godt, at staten godt bare kan bestemme og placere det der, hvor den synes. Men med de her ting tilsammen, så bliver det et nej tak her i Kolding Kommune.
Borgmesteren vil ikke komme med et bud på, hvor udslusningsfængslet ellers kunne ligge.
Indtil videre har Kriminalforsorgen meldt ud, at man skal finde et sted i trekantområdet til fængslet, som skal kunne rumme 25 indsatte og vil have ca. 16 medarbejdere.
Respekt for processen
Lidt mere positivt stemt er man i Vejle, hvor man indtil nu, har haft en "god dialog" med Kriminalforsorgen, og har tillid til, at den vælger det mest optimale sted til det kommende udslusningsfængsel.
- Det skal nødigt blive en kappestrid om, hvem der kan råbe nej højest. Vi har fået at vide af Kriminalforsorgen, at der skal placeres et udslusningsfængsel et sted i trekantområdet. Vi er blevet orienteret om det i økonomiudvalget, og jeg har respekt for, at den opgave skal løses, siger Vejles borgmester Jens Ejner Christensen (V).
Han mener, at der er vigtigt at finde en god placering og tage højde for det omkringliggende miljø og samfund.
- Hvis det blev placeret i en lille landsby, så ville det fylde enormt meget, men hvis man kunne placere det et sted, hvor det kunne blive en af mange ting, ville det være optimalt. Det er en del af den dialog, som vi har haft med Kriminalforsorgen siger han.
Hertil tilføjer han, at man i Vejle var utilfreds, da et udrejsecenter blev placeret i den lille landsby Sandvad.
- Det var en dårlig oplevelse med udlændingestyrelsen, da udrejsecentret blev placeret i Sandvad. Det er svært helt at forholde sig til udslusningsfængslet før, vi ved, hvor det skal ligge. Men når vi har besluttet i Danmark at vi skal have et udslusningsfængsel, så skal vi jo have det. Vi vil gerne have statslige arbejdspladser, og vi må have respekt for processerne om, hvordan placeringerne bliver udnævnt.
Han er ikke bekymret for klientellet og peger på, at kommunen i forvejen i mange kontekster tager sig af sårbare borgere.
- Man kan have bekymringer om alting. Fx har vi også et psykiatrisk hospital, institutioner for utilpassede unge og psykisk sårbare. Så vi har jo udsatte grupper over hele kommunen i forvejen, og jeg synes, at man kan vende det rundt. For hvis det er et velfungerende udslusningsfængsel, så kan det være adgangsbilletten til ny arbejdskraft, og velfungerende borgere, hvis ikke de falder tilbage i samme tilværelse, siger han og afslutter:
- Egentlig har jeg blot respekt for den opgave, som Kriminalforsorgen skal løse. Også selvom jeg godt ville kunne spotte potentielle udfordringer, hvis det fx blev placeret i en lille landsby. Vi har haft en god dialog, og jeg har tillid til, at de kan håndtere den opgave professionelt og hensigtsmæssigt.
Som en del af en politisk aftale skal der etableres tre nye udslusningsfængsler i Danmark, et i Trekantområdet, et på Lolland og et på Sjælland. Der findes i forvejen syv udslusningsfængsler i Danmark.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.