dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Ankestyrelsen: Kommuner må ikke lade private aktører træffe afgørelser

Vikarer, der ikke er ansat i kommunen, må i fleste tilfælde ikke træffe afgørelser i sager om sygedagpenge til sygemeldte borgere.

Ankestyrelsen har 16. juni truffet en principafgørelse om, hvornår vikarer i en kommune ikke kan anses for ansatte i kommunen, men i stedet anses for private aktører.

Af principmeddelelsen lyder det, at det alene er ansatte i en kommune, der har den nødvendige hjemmel til at træffe afgørelse i sager - ikke eksterne vikarer, der fx er fra private vikarbureauer. Det er en principiel udmelding, der gælder alle landets kommuner.

Ankestyrelsen oplyser, at det kræver hjemmel i en lov, hvis en kommune vil overdrage sin afgørelseskompetence til en privat aktør. Men der findes fx ikke hjemmel til, at en kommune kan overlade det til en privat aktør at træffe afgørelse om selve retten til sygedagpenge.

En privat aktør kan dog undtagelsesvist træffe afgørelse om retten til sygedagpenge ved hel eller delvis uarbejdsdygtighed, hvis den sygemeldte selv er enig i vurderingen.

Lolland vil kigge på tidligere sager 

Sektorchef Jesper Daugaard i Lolland Kommune har reageret på udmeldingen fra Ankestyrelsen og siger i den kontekst, at kommunen nu vil kigge tidligere sager behandlet af en privat aktør efter i sømmene. 

- Vi vil nu gå i gang med at behandle de sager, hvor borgerne har fået medhold fra Ankestyrelsen i, at deres sag er afgjort af en privat aktør. Kommunen skal genoptage udbetalingen af sygedagpenge, indtil der er truffet en gyldig afgørelse. Alle berørte borgere vil få direkte besked fra vores jobcenter i takt med, at vi når til hver enkelt sag, siger han i en pressemeddelse fra kommunen. 

Det er kommunerne selv, der skal vurdere, om en medarbejder, der har truffet afgørelse i en sag, skal betragtes som en af kommunens ansatte vikarer eller en ekstern vikar. Kommunerne skal kigge nærmere på medarbejdernes ansættelsesforhold og opgaver. Derudover skal kommunerne også redegøre for, hvem der er arbejdsgiver over for medarbejderen, og hvilke rettigheder og pligter arbejdsgiveren har. 

Principmeddelelsen har dog ikke tilbagevirkende kraft. Det betyder, at kommunen skal behandle de sager, der kommer retur fra Ankestyrelsen - altså de sager, hvor borgerne har fået medhold fra Ankestyrelsen i, at deres sag er afgjort af en privat aktør - men ikke gennemgå alle sager, der har været afgjort af private aktører. 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.