dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Strakspåbud til familiecenter:
Medarbejder fik slag og spark af vred pårørende

Arbejdstilsynet har givet strakspåbud til et familiecenter efter en episode, hvor en ansat blev udsat for slag og spark af en pårørende under overvåget samvær.
10. JUL 2023 7.45

ESBJERG: En medarbejder på Familiecenter Samvær i Esbjerg blev tidligere i år sparket og slået af en pårørende til et barn under overvåget samvær. Den ansatte var på det pågældende tidspunkt alene på arbejde uden mulighed for at få hurtig hjælp fra en kollega eller mulighed for at søge i sikkerhed hurtigt nok.

Det fremgår af en afgørelse fra Arbejdstilsynet, som DK Nyt har fået aktindsigt i. Episoden ligger til grund for, at tilsynet pålagde den 1. juni familiecentret et strakspåbud om at forbedre de sikkerhedsmæssige rammer på arbejdspladsen. Centret skulle senest 8. juni give tilsynet besked om, hvordan påbuddet var efterkommet. 

Familiecentret oplyser, at påbuddet er efterkommet. 

"Vi har efterkommet påbuddet og vi har udarbejdet en handleplan, hvor vi har udbedret vores sikkerhedsmæssige rammer, så det sikkerheds og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt for de ansatte at gå på arbejde," skriver centerchef Karina Svarrer til DK Nyt. 

Den ansatte, som er samværskonsulent på centret, var som nævnt alene på arbejde den pågældende dag, hvor der var aftalt overvåget samvær mellem en pårørende og et barn, der tidligere var blevet tvangsfjernet. Overvåget samvær betyder, at der med hensyn til barnets sundhed eller udvikling skal være en samværskonsulent tilstede under besøget.  

Havde tidligere udvist vrede

Den pårørende havde under tidligere samværsbesøg udvist vrede og frustration og har været kritisk stillet overfor den ansatte. Under besøget begynder den pårørende igen at blive frustreret og vil på et tidspunkt forlade samværet, hvor den ansatte da gjorde vedkommende opmærksom på, at hvis den pårørende forlod samværet, ville samværet afsluttes for denne gang. 

Den pårørende blev ked af det, hvor den ansatte da forsøger at trøste vedkommende, men pludselig ændrede den pårørende sit blik, og skubbede den ansatte hårdt ind i væggen. Efterfølgende begynder vedkommende med flad hånd at slå den ansatte igen og igen på ansigt og overkrop, efterfulgt af hårde spark. 

Den ansatte formår til sidst at låse sig inde på kontoret med blandt andet barnet og en anden pårørende, der er tilstede under samværet. Den aggressive pårørende forlader til sidst stedet, hvorefter den ansatte ringer til en kollega, der ankommer til stedet og får kontakten ledelsen.

Fuldt ud forsvarligt 

Det aftales at den ansatte og kollegaen skal mødes med lederen ved politistationen for at anmelde episoden. Den ansatte får efterfølgende krisehjælp, men er svingende mellem at være sygemeldt og arbejdende i den efterfølgende tid.

Trods at den pårørende tidligere havde udvist vrede og frustration overfor den selvsamme medarbejder, så oplyser familiecentret, at der i denne situation blev vurderet, at det var sikkert for medarbejderen at være alene på arbejde, og skriver i et svar, at det blandt andet blev besluttet på baggrund af, at "der var et ok samarbejde med sagens deltagere" og at "samvær foregår i de fleste tilfælde stille og roligt."

Karina Svarrer siger, at centrets nye rammer er indrettet således, at det er fuldt forsvarligt for de ansatte at gå på arbejde.

"Påbuddet har ført til at vi har kigget på vores sikkerhedsmæssige rammer så det sikkerheds og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt for de ansatte at gå på arbejde her i Familiecentret. Vi er meget fokuseret på, at vores ansatte har et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø."

Familiecenter Samvær

  • Familiecenter Samvær er en del af Esbjerg Kommunes Familiecenter. Holdet af samværskonsulenter består af i alt 8 ansatte, som har til opgave at planlægge, tilrettelægge og gennemføre overvåget og støttet samvær mellem børn/unge, der er anbragt uden for hjemmet og de biologiske forældre samt evt. øvrige pårørende. Ofte deltager også barnets/den unges plejeforældre eller anbringelsessted i samværet.
  • Afgørelser om, at samvær skal være overva?get, træffes i Børn- og Unge udvalget og sker uden de biologiske forældres samtykke. For at kunne træffe afgørelse om overva?get samvær skal det være nødvendigt af hensyn til barnets/den unges sundhed eller udvikling, at samværet kun ma? forega? under tilstedeværelsen af en samværskonsulent. 
  • Støttet samvær gennemføres, na?r forældre til et anbragt barn selv ønsker støtte til samværet med barnet/den unge.

    Kilde: Arbejdstilsynet

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.