Ny handleplan mod unges misbrug af opioider
AARHUS: Aarhus sætter nu en handleplan i gang med initiativer om forebyggelse og oplysning og styrkning af behandlingstilbud for misbrug, oplyser kommunen.
Det sker på baggrund af, at Aarhus Kommune har oplevet en stigning af antallet af unge, som bruger opioider, herunder særligt stoffet Tramadol. Ifølge behandlerne i kommunen opfatter ungemiljøet det som harmløs medicin, der kan tage toppen af nervøsitet, lindre smerte, virke afslappende, euforiserende og præstationsfremmende.
- Her er tale om et meget potent og vanedannende stof, som kan have helt uoverskuelige konsekvenser for dem, der ender i et misbrug. Derfor er den stigning i antallet af henvendelser, vi nu oplever i centrene, enormt bekymrende. Det kalder på handling, siger social- og beskæftigelsesrådmand Anders Winnerskjold (S).
Det fremgår af handleplanen, at der skal laves en informationsindsats til blandt andre de unge og deres forældre, laves forebyggende indsater i udskolingen og motiverende brobygningstilbud til at komme i behandling.
- Vi hører, at de negative konsekvenser ved at tage de her stoffer ikke nødvendigvis er almindeligt kendte blandt de unge. Samtidig er stofferne lige nu meget billige og lette at købe, f.eks. via profiler på de sociale medier. Derfor er det afgørende, at vi kommer ud i ungemiljøerne med budskabet om, hvor farlige de her stoffer i virkeligheden er, siger rådmanden.
Læs handleplanen her.
Baggrund om misbrug af opioider:
- Udfordringen med Tramadol og andre opioider er, at kroppen kan udvikle afhængighed af stofferne på meget kort tid, og at der herefter er behov for gradvist at øge indtaget for at kunne fungere normalt i hverdagen.
- Dertil kommer, at en overdosis kan være livsfarlig.
- Et forbrug er ofte nemt at holde skjult, da brugeren ikke umiddelbart ændrer adfærd. Det lugter heller ikke.
- Opioider er pt. relativt billige at anskaffe. Brugere kan derfor langt hen ad vejen opretholde en normal tilværelse, hvor man gradvist tager flere piller for at holde abstinenserne nede.
- Der er tale om et nyt og relativt underbelyst risikobillede. Der er generelt manglende viden om stofferne og om deres skadelige virkninger blandt de unge, deres forældre og de omsorgspersoner, der i øvrigt er omkring de unge.
Kilde: Aarhus Kommune
rmn
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.