dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Rekordmange børn er blevet adopteret bort ved tvang

32 børn blev i 2022 bortadopteret ved tvang. Ikast-Brande er blandt de kommuner, der har haft flest indstillede sager til tvangsadoption.
30. DEC 2022 6.52

Rekordmange børn er i 2022 blevet bortadopteret ved tvang. Det skriver Jyllands-Posten. I alt er 32 børn blevet tvangsbortadopteret frem til 4. december. Det er fem flere børn end året før og det hidtil højeste antal på et år.

Det er ikke specifikt statsminister Mette Frederiksens nytårstale for tre år siden, der har fået kommunerne til at bortadoptere flere børn ved tvang. Det er en udvikling, der har været i gang siden 2015, siger forkvinde i Dansk Socialrådgiverforening Signe Færch.

- Det er ikke fordi, der er sket et stort skifte ude i kommunerne. Det er nogle tidligere ændringer helt tilbage i 2015, vi nu ser virkningen af. Det er selvfølgelig nogle tal, vi skal følge godt med i. For det er det mest indgribende, man kan gøre over for et barn og en familie, siger hun.

Ikast-Brande Kommune er blandt de kommuner, der har haft flest indstillede sager til tvangsadoption. Her afviser børne- og familiechef Anton Rasmussen, at antallet er udtryk for, at statsministerens melding har præget sagsbehandlingen.

- Vi har fulgt lovgivningen og lovens intentioner. Det har betydet, at vi har sikret de fornødne kompetencer hos medarbejderne til at håndtere disse sager, skriver han i en e-mail til Jyllands-Posten.

Kan have konsekvenser for børnene

Niels Peter Rygaard er psykolog og rådgiver kommuner i arbejdet med anbragte og adopterede børn. Han ser flere problemer med bortadoptioner ved tvang. Eksempelvis børn, der ikke lærer deres biologiske familier at kende. Psykologen siger til Jyllands-Posten, at det forskningsmæssigt er en "meget dårlig idé" at afbryde kontakten med de biologiske forældre.

- Man får det indtryk, at målet om flere tvangsbortadoptioner er sat ud fra, hvad politikerne synes, og ikke hvad eksperter ved om området, siger han til Jyllands-Posten.

Socialrådgivernes forkvinde er enig i, at man skal strække sig langt, før tvangsadoption kommer på tale.

- Det er ikke et redskab, man kan bruge bredt, for langt de fleste forældre kan - enten på fuld tid eller på nedsat tid - komme til at spille en god rolle for deres barn, uanset at de har store vanskeligheder, siger hun.

Signe Færch peger på, at der er brug for grundig forskning på området, så man undersøger konsekvenserne af bortadoption hos børnene.

/ritzau/

Artiklen er opdateret d. 30. december kl. 11.05 med kommentarer fra Signe Færch. 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.