dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Skoler og sommerhuse åbnes for flygtninge

Kommunerne har gjort status over indkvartering til ukrainere. Private byder ind med sommerhuse og værelser. En særlov skal bane vej for en hverdag i Danmark.

Gamle skoler på Lolland varmes op og rengøres, mens de i Haderslev er i gang med at få gjort det tidligere sygehus og byens gamle rådhus klar til at modtage flygtninge fra Ukraine.

- Det tidligere sygehus blev brugt som asylcenter i 2015. Her har vi plads til cirka 600, og der er allerede senge og madrasser, siger Mads Skau (V), der er borgmester i Haderslev.

På Lolland er der udpeget to tidligere skoler, og ifølge borgmester Holger Schou Rasmussen (S) er forberedelserne i fuld gang.

- Den ene skole er klar, og den anden bliver det i løbet af et døgn eller to, siger han. Planen er, at skolerne skal fungere som modtagecentre, inden familierne kan fordeles i mere permanente boliger.

KL's svar fra 85 kommuner

Haderslev og Lolland er blandt 85 kommuner, som har besvaret en undersøgelse fra KL om husly.

Undersøgelsen viser, at der med meget kort varsel kan stå sengepladser klar til mindst 15.000 ukrainere. Det tæller både pladser i kommunale bygninger og private hjem. For eksempel kan Haderslev stille 50 private sommerhuse til rådighed.

Også andre steder i landet har private henvendt sig med et tilbud til flygtningene. Blandt andet i Silkeborg, siger borgmester Helle Gade (S).

- Mange borgere er berørte, fordi krigen er kommet så pludseligt og voldsomt. De føler, at Ukraine er tæt på. Flere har skrevet til mig, at de gerne vil stille et eller to værelser i hjemmet til rådighed, siger hun.

Første asylansøgninger

Indtil videre har 60 ukrainere anmodet om asyl i Danmark, oplyste Udlændinge- og Integrationsministeriet onsdag. Formentlig stiger antallet de kommende dage. Danmark er i første omgang indstillet på at modtage 20.000 og er klar til at skrue yderligere op og ned for kapaciteten, har udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) sagt.

Men da Ukraine har en aftale om visumfrihed med EU, kan ukrainere med et pas frit rejse ind i 90 dage. Derfor kan mange allerede være taget hertil uden at have søgt asyl. Som reglerne er i udlændingeloven, kan de dog kun få en statslig forsørgelse – for eksempel mad og tag over hovedet – hvis de søger asyl.

Hastelov på trapperne

I kommunerne afventer de derfor et nyt lovgrundlag, og det er på vej med en særlov. Den skal hastebehandles i Folketinget fredag og vil blandt andet give ukrainerne mulighed for at søge om opholds- og arbejdstilladelse. Håbet er, at overgangen til en mere normal hverdag vil blive hurtigere og nemmere, end den har været for større grupper af flygtninge, der tidligere er kommet til Danmark.

- Fredag mødes jeg med Folketingets partier, hvor jeg vil fremlægge regeringens forslag til, hvordan vi i Danmark bedst sikrer ukrainerne en god og hurtig velkomst. Herunder i forhold til at få dem ud på arbejdsmarkedet snarest muligt, siger Mattias Tesfaye.

Hastelovgivningen kommer, efter at kommunerne har efterlyst klarhed. Derfor glæder det formand for KL Jacob Bundsgaard (S), at det nu sker.

- Vi vil rigtig gerne bidrage i kommunerne, så vi kan give de ukrainere, der kommer til landet, den fornødne hjælp og ikke mindst trygge rammer, siger han i en pressemeddelelse.


Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.