dkmedier
dknyt
dkindkob
dknyt
dksundhed
doi
DK Debat

Ældreservicen beskæres nu også i Kalundborg

De fleste kommuner må tænke i alternative baner for at skaffe arbejdskraft til ældreområdet, som nu i Middelfart, hvor listen af gode ideer lægges offentligt frem i et debatindlæg.
24. FEB 2022 13.00

KALUNDBORG / MIDDELFART: Kalundborg Kommune skærer fremover i rengøringen til de ældre, der ikke længere er sikret rengøring tre gange om måneden, fremgår det af referatet fra kommunalbestyrelsesmødet onsdag.

Dermed lægger kommunen sig i halen af kommuner, der skærer i servicen på grund af manglende personale i ældreplejen. I forvejen er Kalundborg blandt de kommuner, som Ældre Sagen har indklaget for Ankestyrelsen for at skære i servicen uden at foretage individuelle vurderinger hos borgerne.

Af kommunalbestyrelsens dagsorden fremgår det, at teksten i kommunens kvalitetsstandarder nu ændres, så sætningen "Som udgangspunkt ydes hjælp til rengøring 3 gange om måneden" sløjfes og ændres til "Hjælpen ydes på baggrund af individuel og konkret vurdering og planlægges i samarbejde med borger og leverandør." 

Ældre- og Sundhedsudvalget har tidligere formuleret, at det tilstræbes af visitere rengøring som minimum hver 14. dag, og kommunens Seniorråd har ønsket, at der skal være særligt fokus på de individuelle behov, når det gælder toilet og bad.

Flertal for nedskæringen 

På onsdagens byrådsmøde vedtog et flertal den nye kvalitetsstandard for bl.a. rengøring, praktisk hjælp og personlig pleje.

- Det er ikke noget, som Ældre- og Sundhedsudvalget har ønsket skulle være sådan, men vi har simpelthen været nødt til at tilpasse os virkeligheden. Vores udfordring er, at vi mangler arme, ben og hoveder til at udføre de opgaver, vi har derude, siger udvalgsformand Peter Jacobsen (DF) til sn.dk.

Enhedslisten stemte som det eneste parti imod, og i følge avisen hæftede Niels Erik Danielsen (EL) sig iøvrigt yderligere ved en formulering i sagsfremstillingen om, at der skal laves en analyse og undersøgelse af, om opgaven med tøjvask kan løses på anden måde, evt. af et privat firma.

Kommuner må tænke alternativ

Middelfart er en af de mange kommuner, der forsøger at tænke alternativt, når det gælder manglen på arbejdskraft i ældreomsorgen. I et debatindlæg i Fyens Stiftstidende oplister medlem af social- og sundhedsudvalget på udvalgets vegne, Kaj Johansen (S) de indsatser, som Middelfart Kommune foretager for at frigøre eller tiltrække resourcer.

"Vi mangler medarbejdere, særligt faglærte, til vores ældreområde, primært i hjemmeplejen, men også andre områder i mindre omfang," skriver han i debatindlægget og viderebringer så listen af initiativer i kommunen - til orientering for borgerne - og måske til inspiration for andre kommuner.

  • omskoling i samarbejde med jobcentret
  • fastholdelse af vores seniormedarbejdere
  • nye aflønninger til elever under 25
  • unge under 18 på plejehjemmene
  • ny organisering omkring eleverne
  • jobgaranti til vores elever efter endt uddannelse
  • ansatte op på fuldtid
  • fleksible vagtplaner og fleksible ansættelser
  • nye lokale organiseringer
  • samarbejdet med privat leverandør og vikarbureauer
  • optimal udnyttelse af eksisterende ressourcer
  • dokumentationspraksis
  • fra poder til plejer
  • øget frivillighed/nær hjælp

cwa

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.