Arbejdstilsyn-fokus:
Seksuelle krænkelser mod sosu-ansatte
Seksuel chikane kan være et stort problem for social- og sundhedsansatte i hjemmeplejen og på institutioner og hospitaler, og den kan komme både fra andre ansatte og fra borgere, beboere og indlagte. Derfor udvider Arbejdstilsynet i år en særlig vejledningsindsats til disse og andre brancher, skriver tilsynet.
Det betyder, at Arbejdstilsynet ved deres næste besøg kan medbringe redskaber og gode råd i forhold til at forebygge og håndtere krænkende handlinger.
- Der er ofte mange som i første omgang siger, at der ikke er seksual chikane og krænkende handlinger på deres arbejdsplads. Når vi så fortæller, hvad krænkende adfærd kan være, og hvilken betydning arbejdspladskultur og omgangstone har, så sker der noget for mange. Så kommer de i tanke om situationer, hvor der er blevet sagt og gjort ting, der har været over grænsen, uden at det har været hensigten. Dét bruger vi som afsæt for vejledningen, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Lars Toft Pedersen.
Brancher med høj risiko
De brancher, Arbejdstilsynet nu fokuserer på, er udvalgt, fordi der er rapporteret relativt mange tilfælde af grænseoverskridende adfærd. En medlemsundersøgelse lavet af FOA i 2019 viste, at 23 pct. af de ansatte i social- og sundhedssktoren svarede ja til, at de havde oplevet seksual chikane på jobbet. Og i 87 pct. af tilfældene var det en borger, der havde udvist den krænkende adfærd.
Forbundssekretær i FOA, Maria Melchiorsen er glad for initiativet fra Arbejdstilsynet:
- Det er rigtig godt, at der kommer fokus på det her. Vi ved, at det er svært at håndtere sekusuel chikane, det er et meget tabubelagt emne og netop derfor er det vigtigt, at der kommer fokus på det fra Arbejdstilsynets side. Derfor håber vi også, at Arbejdstilsynet har den vinkel med, at udfordringerne på FOAs område oftest er uønsket seksuel opmærksomhed fra en borger, siger hun til Fagbladet FOA.
cwa
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Socials artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Socials artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Social.
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra det pågældende medie.